Ipari mosogatógép választása

Tippek, trükkök 2019.08.26

 
Ipari mosogatógép vásárlás előtt áll? Nem tudja melyiket válassza? Elveszik a szakkifejezések között?

 

Összeállítottunk egy kis segítséget ipari mosogatógépek vásárlásához. Célunk, segíteni a szakkifejezések megértésében, hogy Ön a számára legideálisabb mosogatógépet válassza.

Cégünk a  termékeit forgalmazza, ezen termékek legfőbb funkcióit, paramétereit gyűjtöttük össze.

Pár fontos kérdés, amire, ha válaszol már le is szűkítheti a kört a megfelelő gépekre.

 

Áramforrás és teljesítmény

Áramcsatlakozási lehetőség 230V vagy 400V

Az egyik legfontosabb kérdés. Először mérjük fel energia hálózatunk képességét. Amennyiben az áramerősség nem elegendő egy mosogatógép működtetésére, szükségünk lesz áram szolgáltatóunktól teljesítmény növelést igényelni. Nem elég a hálózat teljesítményének ellenőrzése, a gép áram csatlakoztatásának lehetőségét is meg kell vizsgálnunk. A legtöbb gép rendelhető 220V változatban is, de mi ezt csak kisebb pohármosók esetében ajánljuk. A gépek maximális teljesítményét a gyártó által meghatározott áramforrás biztosítja. A nagyobb teljesítményű gépek biztos és gyors működéséhez, szükségünk lesz 400V áramcsatlakozásra.

 

A mosogatni kívánt edények, poharak, tányérok mérete

A gépbe helyezhető legnagyobb méret minden esetben fel van tüntetve a leírásban. Ezt mindenképpen ellenőrizzük, hogy mosogatni kívánt tányérok és poharak megfelelnek ennek a méretnek. A poharak mosogatására extra erősítésű kosár rendelhető, ennek a méretét bele kell kalkulálni a maximális magasságba.

 

A mosogatni kívánt mennyiség

Egy 500 fős gyorsétkezdének nem ugyan olyan teljesítményű gépre van szüksége, mint egy kisebb kávézónak, cukrászdának. Fel kell mérni, hogy egy órában mennyi a maximális mosogatási mennyiség, és ehhez megfelelő mosogatógépek kell választani. Általában a legforgalmasabb órákkal kell kalkulálni.

 

Ezekre a kérdésekre válaszolva, már leszűkíthetjük a termékek kínálatát.





 


A szakkifejezések megértésében egy kis útmutató. Bemutatunk néhány opciót, funkciót hogy mire használják, és kinek ajánljuk.

Mosószer adagoló

Nincs szükség kézi mosogatószer adagolásra. Csatlakoztassa a gépből kijövő csövet a mosogatószert tároló flakonba. A ciklus elindításakor a gép automatikus adagolj a szükséges mennyiségű mosogatószert. Így a mosogatást teljesen automatikussá válik.

 

Öblítőszer adagoló

Az összes mosogatógép rendelkezik öblítőszer adagolóval. Csatlakoztassa a gépből kijövő csövet az öblítőszert tároló flakonba. A gép automatikusan adagolja az öblítőszert. Az öblítőszer semlegesíti a visszamaradt mosogatószert és extra csillogást biztosít tányéraink és poharaink számára.

 

Perisztaltikus öblítőszer adagoló

A leggyakoribb membrános adagoló, kiváltható, egy perisztaltikus rendszerrel. Az adagolás egy rotor segítségével történik. Előnyei, hogy a szivattyúhoz nem kerül vegyszer, hanem egy tömlő segítségével vezeti csak a folyadékot. Egyszerűen tisztítható, minimális karbantartást igényel, csendes működést, és pontos adagolást biztosít.

 

Leeresztő/ürítő szivattyú

A mosogatógép belsejében lévő víz a mosogatások folyamán elszennyeződik. Folyamatosan frissíteni vagy cserélni kell. A  beltérben lévő víz általában gravitációs ürítéssel cserélődik. A folyamatos vízcsere eléréshez szükséges a gép megemelése. A csatorna csatlakozásnak alacsonyabb ponton kell lenni, mit a gépből kijövő víz nyílása. A leeresztő szivattyúval felszerelt gépeknél ez nem szükséges. Egy szivattyú tolja ki a gépből a szennyvízet, így nincs szükség a gép megemelésére.

 

Beépített vízlágyító

Magyarországon a legtöbb helyen a kemény víz jellemző. A kemény víz hatásai közé tartozik a vízkőképződés. A gépben lerakodó vízkő csökkenti a gép élettartamát,és negatívan befolyásolja a mosogatás minőségét. A mosogatógépek a garancia megtartása érdekében csak vízlágyítóval használhatók. A beépített vízlágyítóval szerelt gépekhez, nem kell külső vízlágyító egységet csatlakoztatni. A beépített vízlágyító előnye, hogy figyelmünket nem veszi el még egy berendezés. A mosogatógép figyelmeztet minket, ha valami nincs rendben a vízlágyítóval, vagy éppen a só utántöltésre van szükség. A digitális kijelzővel szerelt gépek automatikus regenerálással rendelkeznek.

 

Mosási programok száma

A mosogatógépek egy vagy több előrre beállított mosogatási ciklussal rendelkeznek. A ciklusok száma és hossza függ a mosogatógépek típusától, erősségétől. A rövidebb ciklus gyors mosogatást, öblítést biztosít, de nagyon szennyezett mosogatásra nem alkalmas. A rövid ciklus elérése érdekében, a mosogatógép a gyengén szennyezett vizet használja mosogatása, és csak az öblítési fázishoz enged friss vizet a mosogatógép belsejébe. Rövid ciklusú mosogatógépeket általában pohármosogatására használják.  A hosszú ciklusú gépekszennyezett edények, tányérok, evőeszközök mosogatására alkalmasak. Az extra hosszú ciklusó gépek használata magas higiéniát megkövetelő helyekre szükséges. Ilyenkor a gép minden mosási fázishoz új, tiszta vizet használ. A modernebb gépekben található rövid és hosszú ciklus is egyaránt.

 

Hideg vizes öblítés

Lehetőség van mosogatógépünket extra hideg vizes öblítéssel kiegészíteni. Az standardöblítés után egy hideg vízzel való extra öblítés is történik. A hideg víznek köszönhetően poharaink, korsóink visszahűlnek, nem kell megvárni amíg a pohár kihűl. Így a hideg üdítőt, sört, bort nem melegíti fel a frissen mosott pohár.

 

Ozmózisos szűrés

A fordított ozmózis egy olyan eljárás, amely a vízből tiszta H2O-t készít. Tehát minden mást eltávolít. Mindez egy félig áteresztő membránon megy végbe, vegyszermentesen. Az ozmózisos vízzel táplált és megfelelő mosószerekkel kombinált mosogatógépek, jelentős mosási eredmény növelést jelentenek. Az edényeken és a poharakon nem jelentkeznek foltok, pöttyök, nem kell őket szárítani, polírozni.

 

 

UV lámpa/ extra higiénia

Magas higiéniát megkívánó helyre (kórházak, idősek otthona, gyermekotthonok, iskolák, óvodák, bölcsődék) ajánljuk UV-C lámpával beépített mosogatógépeket. Az UV-csírátlanító technológiához nem kell vegyszereket használni,mivel a lámpa használata megakadályozza toxikus vegyületeket és a rezisztencia kialakulását. A nem kívánt mikroorganizmusok másodpercek alatt inaktívvá válnak, míg a termék tulajdonságai megmaradnak. Ezen kívül az UV csírátlanítás alkalmazása a fogyasztóvédelem és a VDI 6022 illetve HACCP-koncepciók magas követelményeinek is eleget tesz. Nem utolsó sorban az UV-C csírátlanítás alkalmazása pozitívan hat az IFS-tanúsításra.

 

Lágy indítás / Porcelán védő

A lágy indítás felel a törékeny poharak/tányérok védelméért. A mosókar lassan, egyenletesen gyorsul fel, nem hirtelen indul el. Ezzel megelőzve a törékeny tárgyak sérülését, törését.

 

 

Kalapos / átmenő rendszerű mosogatógép

Befutó és kifutó asztal csatlakoztatható hozzá, ezzel megkönnyítve a munkamentet. A mosogatás elindítása egyszerű, a búra szerű felsőrész lecsukásával indítható. Kalapos mosogatógépek nagy teljesítménnyel és nagy belsőtérrel rendelkeznek. Főleg nagykonyhák számára ajánlott.

 



Dupla falú mosogatógépek

A dupla falú mosogatógépek plusz hőszigeteléssel és hangszigeteléssel vannak ellátva. A szigetelés és a dupla fal segít a hőmegtartásban, így a víz felfűtése kevesebb időt vesz igényben, mivel javul a hőmegtartás és csökken a hőveszteség. A dupla falú mosogatógépekkel időt és energiát lehet megspórolni.

 

Felső és alsó mosogatókar

A mosóvíz bespriccelése nem egy irányból történik. Felül és alul is található egy-egy mosogatókar ezzel fokozva a mosási minőséget.

 

Thermostop rendszer

Az rendszer folyamatosan ellenőrzi a bojlerbe található víz hőfokát. Az öblítési fázist addig nem engedi elindítani, amíg a bojlerben található víz hőfoka nem éri el a 85°C fokot. A legtöbb baktérium 85°C fok felette pusztul el, így nagyon fontos a magas hőmérsékletű víz az öblítési folyamatban. 

Felületi szűrők

A mosogatógép belsejében található szűrők felfogják az étel-, italmaradékokat. Ezáltal elkerülhető a lefolyóba keletkezett dugulások. A szűrők kiemelhetők, csap alatt könnyen tisztíthatók.

 

Kosarak mérete

A kosár méretétől függ a mosogatás mennyisége. A bárok, kocsmák, kávézók, cukrászdák részére ajánlott a 400 x 400 mm-es kosarak vagy annál kisebbek. Ezek a gépek általában pult alá építhetők, így nem foglalnak nagy helyet. A 400 x 400 mm-es kosár alkalmas az üdítős poharak, kávés csészék, sörös korsók és kisebb desszertes tányérok mosogatására.
Az 500 x 500 mm-es kosár méretet a nagyobb méretű gépek esetén használnák. Többféle fajtájú és kivitelű mosókosár létezek ebben a mérete, mint például: poharaknak, törékeny borospoharaknak, korsóknak, tányéroknak, GN edényeknek...

Ajánló

Milyen szabályozásokra kell figyelni, ha éttermet szeretnénk nyitni?

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg éppen étterem nyitás előtt állsz, vagy legalábbis elkezdett megszületni a gondolat a fejedben, hogy te is belépsz a vendéglátás csodálatos világába. Ebben a cikkben egy nagyon fontos és vízválasztó dologról lesz szó, így mindenképpen érdemes tovább olvasni

Miért fontos a tiszta konyha? Melyek azok a területek, amikre mindenképp figyelni kell?

Egy étterem egyik legfontosabb színtere, egyértelműen a konyha, hiszen ez az a hely, ahol az étel készül és hatással lesz az összes többi folyamatra. Több szempontból is elengedhetetlen ennek a helyiségnek a tisztántartása, mivel nem csak szigorú higiéniás előírások miatt kell figyelni a rendre, h

Mit lehet kezdeni a növekvő energiaárakkal a vendéglátásban?

Az elmúlt félévben drasztikus emelkedésnek indultak az energiaárak, ezt azonban leginkább az ipar szereplői érezhették meg. 2022 januárjától pedig egyesek akár 60 %-kal is többet fizethetnek az áramért, mint korábban.
Mentett termékek (0)