Egy étterem egyik legfontosabb színtere, egyértelműen a konyha, hiszen ez az a hely, ahol az étel készül és hatással lesz az összes többi folyamatra.
Több szempontból is elengedhetetlen ennek a helyiségnek a tisztántartása, mivel nem csak szigorú higiéniás előírások miatt kell figyelni a rendre, hanem mert az ételek íze is minősége is sokkal magasabb lesz.
Mindemellett pedig a folyamatos karbantartással, a konyhai gépek élettartama is sokkal hosszabb lesz.
Talán nem is gondolnánk, hogy ebben a helyiségben megannyi baktérium és kórokozó van, így kiemelten fontos, hogy gondos figyelmet fordítsunk a tisztántartásra.
Mosogatógép és mosogatóSokan megfeledkeznek róla, hogy a mosogató és a mosogatógép tisztítása is ugyanolyan fontos, mint bármely más területé.
Hiszen a koszos edények, ételmaradékok, melegágyként tudnak szolgálni a kórokozóknak.
A nyers húst is a konyhai mosogatóban mossuk meg, és azzal, hogy mosogatószer éri ezt a területet, nem tudtuk le a tisztítást sem.
Tanácsos tehát a mosogatót – főleg, ha gyakori használat alatt áll – napi szinten takarítani.
Érdemes forró vízzel és zsíroldó tisztítószerrel alaposan áttörölni a területet.
Mindemellett pedig soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy maga a mosogatógép is igényli az időnkénti tisztítást, amihez érdemes speciális mosogatógép tisztítót használni.
Tiszta tűzhely, tiszta hűtőA mosogató és a mosogatógép mellett, a tűzhely és a hűtő tisztítását is rendszeressé kell tenni, hiszen a rendszeres használattól itt rengeteg kórokozó tud megragadni.
A tűzhely esetében érdemes mindennap végén áttörölni a piszkos területeket, a makacsabb szennyeződések esetében pedig egy nagyon jó praktika lehet a citromlé használata is.
Természetesen egy vendéglátó egység esetében, érdemes azért kifejezetten erre a célra való tisztítószereket használni, hiszen egy ilyen helyen az átlagnál sokkal nagyobb az igénybevétel.
Végül pedig fordítsunk különös figyelmet a hűtőre és a fagyasztókra, mivel a penészek és a gombák kifejezetten szeretik a nedvesebb helyeket.
Ügyeljünk arra, hogy ezeket a területeket minél gyakrabban töröljük át fertőtlenítő hatású tisztítószerekkel, valamint mindig figyeljünk arra, hogy ne legyenek romlott, vagy lejárt szavatosságú ételek a hűtőben, hiszen ilyenkor a még tökéletes állapotban lévő termékek fogják bánni.
Nem szabad kihagyni a legkisebb részleteket sem!Mindezek mellett még érdemes fokozott figyelmet fordítani olyan apróságokra is, mint a vágódeszkák sterilizálása, vagy a mosogatószivacsok gyakori cseréje, illetve fertőtlenítése.
Tartsuk tisztán a konyhánkat, hiszen a munkakedv is sokkal jobb egy szép és rendezett környezetben, ezzel együtt pedig a hatékonyságot is növelni tudjuk.
Válogass kedvedre kínálatunkban, hogy a tiszta konyhádban minőségi termékek legyenek!