Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg éppen étterem nyitás előtt állsz, vagy legalábbis elkezdett megszületni a gondolat a fejedben, hogy te is belépsz a vendéglátás csodálatos világába. Ebben a cikkben egy nagyon fontos és vízválasztó dologról lesz szó, így mindenképpen érdemes tovább olvasni.
Mint tudjuk, egy vendéglátóegységnek meg kell felelni bizonyos törvényi előírásoknak, ebből pedig jó néhányat, a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer mellett, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fogalmazott meg.
Mindemellett pedig fontos tisztában lenni azzal, hogyha valaki kereskedelmi tevékenységet szeretne indítani, annak a 210/2009. (IX. 29.) Kormányrendelet szerint kell eljárnia, vagyis be kell jelenteni az illetékes önkormányzat felé az adott tevékenységet.
Abban az esetben pedig, ha kereskedelmi tevékenységen belül élelmiszer forgalmazásra is sor kerül, akkor az önkormányzat továbbítani fogja a bejelentés másolatát a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hivatalnak.
Bejelentési kötelezettségekA bejelentési nyilatkozat kötelező tartalmát a kormányrendelet I. mellékletének a) pontjában lehet részletesen is megismerni, ahol közel 30 pontban sorolják fel, hogy pontosan milyen adatokat kell megadni.
Ezek között szerepelnek az alapvető cégadatok, mint például a székhely és a cégjegyzékszám, valamint meg kell adni azt a címet is ahol a kereskedelmi tevékenység folyik, mozgóbolt esetén pedig magát az útvonalat is.
A kormányrendelet arra is részletesen kitér, hogyha mozgóboltról van szó, akkor az útvonal mellett, milyen információkat kell biztosítani az adott közlekedési eszközről, illetve arról a településről és/vagy működési területről, (ami lehet megyei vagy akár országos is) ahol a kereskedelmi tevékenység folyik.
Mindemellett pedig érdemes tudni, hogy vannak olyan élelmiszerek, melyeknek a forgalomba hozatalához külön engedély szükséges.
Ennek a szabályrendszeréről pedig az 57/2010. (V. 7.) FVM rendeletben lehet bővebben tájékozódni.
Higiénia és minőségi konyhai berendezésekA kormányzati rendeletek szigorú betartása mellett mindenképpen ügyelnünk kell még a higiéniás előírásokra is.
Fontos, hogy betartsuk mind a létesítményre, mind a berendezési tárgyakra, mind a személyes és az élelmiszerekre vonatkozó higiéniás szabályokat.
Bár a jogszabályi előírásokról még nagyon sokáig lehet beszélni, valamint a betartásuk nélkül nem igazán tudunk sikeres vendéglátóegységet működtetni, azonban ezeken kívül van még valami, amit semmiképpen sem szabad elhanyagolni.
A megfelelő és jó minőségű nagykonyhai gépek és berendezések segítségével, nyugodtan tervezhetünk hosszútávra, hiszen a megbízható társunk lesz a mindennapi munka során.
A több mint 30 éves tapasztalatunk van a vendéglátásban, így nagyon jól tudjuk, hogy a minőségi munkavégzés csak és kizárólag minőségi eszközökkel lehetséges.
Nem érdemes spórolni azokon a konyhai berendezéseken, amik kulcsszerepet játszanak majd az üzletedben.
Nézz körül kínálatunkban, válogass a jobbnál jobb gépek között és válj Te is igazi vendéglátóssá!